Viraalinen sovellusosuma FaceApp, joka saa käyttäjät näyttämään vanhoilta, on yksityisyyden suoja

Alkuperäiset valokuvasi ladataan FaceApps -palvelimille - eikä kukaan tiedä, mitä yritys tekee niiden kanssa.

Viraalinen sovellusosuma FaceApp, joka saa käyttäjät näyttämään vanhoilta, on yksityisyyden suoja

Jos olet ollut lähellä sosiaalista mediaa viime viikkoina, olet todennäköisesti nähnyt ihmisten lähettävän valokuvia itsestään, mutta ikääntyneitä, jotta he näyttävät 60-, 70- tai vanhemmilta. Nämä valokuvat tulevat FaceApp -nimisestä sovelluksesta, joka käyttää tekoälyä ihmisten ikääntymiseen. Sovellus on ollut käytössä jo muutaman vuoden, mutta vasta äskettäin saanut huomiota Internetistä.

Vaikka sovellus voi olla hauskaa, jos haluat nähdä, mitä tulevaisuus saattaa sinulle odottaa ulkonäköosastolla, on olemassa joitakin suuria yksityisyysongelmia. Esimerkiksi kuten TechCrunch panee merkille, että kun käyttäjä napauttaa kirjastossaan olevaa valokuvaa, jossa hän haluaa FaceAppin toimivan ikätyöskentelyssään, sovellus todella lataa kyseisen valokuvan FaceAppin palvelimille Venäjällä (missä sovelluksen tekevä yritys sijaitsee) ja ikätehosteet katkeavat tekoälyn avulla, laitteen ulkopuolella.



FaceApp ei varoita käyttäjää siitä, että hänen valokuvansa on ladattu pilveen, eikä määrittele käytännöissään, säilyttääkö yritys alkuperäisen valokuvasi vai mitä yritys saa tehdä sen kanssa. Kaikki Applen ensimmäisen osapuolen sovellukset, jotka käyttävät tekoälyä ja koneoppimista, tekevät niin käyttäjän laitteella-eivät pilvessä. Joten ihmiset voisivat ajatella, että oletusarvoisesti FaceApp toimii samalla tavalla - mikä ei todellakaan toimi.

On myös syytä huomata yrityksen erittäin laajat käyttöehdot, jotka näyttävät antavan FaceAppille luvan tehdä haluamiasi kuvia:



Myönnät FaceAppille ikuisen, peruuttamattoman, ei-yksinomaisen, rojaltivapaan, maailmanlaajuisen, täysin maksetun, siirrettävän alilisenssilisenssin käyttää, toistaa, muokata, mukauttaa, julkaista, kääntää, luoda johdannaisteoksia, jakaa, julkisesti suorittaa ja näyttää Käyttäjäsisältö ja kaikki käyttäjän sisällön yhteydessä annetut nimet, käyttäjätunnukset tai samankaltaisuudet kaikissa nykyisin tunnetuissa tai myöhemmin kehitetyissä mediamuodoissa ja -kanavissa ilman korvausta sinulle. Kun julkaiset tai muutoin jaat käyttäjäsisältöä palveluissamme tai niiden kautta, ymmärrät, että käyttäjäsisältösi ja kaikki siihen liittyvät tiedot (kuten [käyttäjänimesi], sijainti tai profiilikuva) ovat julkisesti nähtävissä.

Ei ole näyttöä siitä, että FaceApp tekisi valokuvillesi mitään hämärää, mutta sitten taas ei ole selvyyttä siitä, mitä ne ovat tekemällä heidän kanssaan. Loppujen lopuksi FaceAppin viime aikoina saavuttama viruksen suosio on vain yksi esimerkki siitä, kuinka Internet ei lopeta ajattelemista ennen kuin he luovuttavat arkaluonteisia tietoja suhteellisen tuntemattomalle yritykselle, jolla on tuntemattomat käytännöt vastineeksi jostakin, jonka he voivat julkaista sosiaalisessa mediassa. antaa heille muutaman tykkäyksen.


Lue lisää tarinoita nykyisestä yksityisyysongelmastamme sarjasta The Privacy Divide.